Húsos som ültetvényünk Somogy megyében, a festői szépségű Zselic szívében található. A Zselic erdőségeiben őshonos növény remekül érzi magát az általunk kiválasztott 2,3 hektáros déli lejtőn, ahová két fő fajtát és öt, a megporzás biztosítása érdekében fontos fajtát telepítettünk szellős sor- és tőtávolság megválasztásával. Célunk a növény-egyedeknek kellő teret, benapozottságot biztosító, ligetszerű ültetvény létrehozása volt, ahová jó érzés besétálni, ahol jól érzik magukat az énekesmadarak, ahol a sorokat és a sorközöket természetes gyeptakaró borítja. Nem intenzív ültetvényt szerettünk volna kialakítani, hanem egy olyan rendszert, amely a lehető legkevesebb agronómiai beavatkozással, a környező domboldalakhoz hozzásimulva, a zselici tájba illeszkedve biztosítja az egészséges és kiváló minőségű termést.

A bolgár nemesítésű Kazanlak és az osztrák Jolico fajták adják a 930 növényből álló somliget 90%-át, míg a 10%-ot egyenlő arányban a LuteaMacrocarpaPancharevo, Shumen és Shan fajták teszik ki. A növényeket szabadgyökerű oltványként (az alany a vad Cornus mas) telepítettük 2016 őszén.

Az első terméseket 2020-ban szüreteltük a kis növényekről és a célunk, hogy az elkövetkező években az egyre növekvő termésmennyiséggel párhuzamosan a feldolgozott somtermékek minél szélesebb választékán keresztül tudjuk megismertetni ezt a csodálatos gyümölcsöt az emberekkel.